La actitud hacker

conversa en Barcelona


La actitud hacker

Con motivo del lanzamiento del libro La Actitud Hacker, traducción in castellano de Tecnologie Convivali, estaremos en Barcelona para dos encuentros los días 9 y 10 de mayo de 2024.

9 de mayo 2024

7pm: Ateneu Cooperatiu La Base, C/hortes, 10

La Actitud Hacker: una apuesta por las tecnologìas conviviales.
Presentacìon del libro y conversacìon con Carlo Milani, Tomàs Ibanez y C.I.R.C.E.

POSTER%20BASE%20CAST

10 de maig de 2024

POSTER%20UAB%20CAT

D'11:00 a 13:30/ P-15 Aula Magna Psicologia / Facultat de Psicologia UAB

*Jornades de Filosofia
Continuar amb el problema de l’evolució tècnica

/Conversa amb Carlo Milani, Helen Torres i Vivien García/

Com pensar (amb) la tecnologia avui? Com relacionar-nos amb els éssers tècnics que ens envolten en un present en què les tecnologies digitals de masses juguen un paper cada vegada més destacat en les interaccions psicosocials i la devastació ecològica? Com declinar tecnològicament el que Donna Haraway anomena les “arts de viure amb respons-habilitat en un planeta malmès”? És possible “hackejar l’evolució tècnica” i establir relacions lliures i convivials amb les màquines? Quin paper hi juga la traducció, en tot plegat?

Les ponents abordaran aquestes preguntes i dialogaran sobre com “continuar amb el problema” de l’evolució tècnica en una conversa que hibridarà les reflexions de Donna Haraway a /Seguir con el problema/ (llibre que Helen Torres i Vivien García han traduït al castellà i al francès, respectivament) amb la pedagogia hacker del grup de recerca CIRCE, que es troba a la base de /La actitud hacker: Una apuesta por las tecnologías conviviales/, de Carlo Milani.

Carlo Milani es proposa reduir l’alienació tècnica traduint i escrivint assajos. Amb el grup de recerca CIRCE https://www.circex.org/en, imparteix cursos i tallers basats en la pedagogia hacker. A més de la seva activitat editorial, docent i investigadora, col·labora amb alekos.net https://alekos.net/it en el desenvolupament de tecnologies informàtiques apropiades. Fins 2018, ha publicat diversos assajos signats amb l’heterònim col·lectiu Ippolita, com per exemple /El lado oscuro de Google/ (Virus, 2010) o /En el acuario de Facebook/ (Enclave de Libros, 2013). Acaba de publicar el seu primer llibre ortònim: /La actitud hacker: Una apuesta por las tecnologías conviviales/ (NED Ediciones, 2024).

Helen Torres és sociòloga, traductora i educadora. S'ha especialitzat en el pensament de Donna Haraway, de qui ha traduït /Testigo_Modesto@Segundo_Milenio/./HombreHembra_conoce_Oncoratón / (UOC, 2004); /Manifiesto Chthuluceno desde Santa Cruz /(Laboratory Planet, 2016); /Seguir con el problema/ (consonni, 2019). Ha traduït la novel·la de ciència-ficció /Mujer al borde del tiempo/, de M. Piercy (consonni, 2020). Realitza intervencions i narratives sonores geolocalitzades (Serendipia, Laboral Centro de Arte y Creación Industrial, Caminho de Artropocode; A l'ombra del lledoner (en Cal Gras) 2013; Exercici de fabulació especulativa, Polítiques del sòl, 2019-2020). Coordina tallers de fabulació especulativa.

Vivien García és filòsof, professor a la Facultat de Medicina de la Université de Lorraine i traductor al francès de /Vivre avec le trouble/, de Donna Haraway (Éditions des mondes à faire, 2020). Ha publicat /Le sort de la philosophie. Quatre parcours de jeunes hégéliens: Bakounine, Engels, Marx, Stirner/ (Hermann, 2018) i, més recentment, /Que faire de l’intelligence artificielle? Petite histoire critique de la raison artificielle/ (Payot & Rivages, 2024). Els seus principals interessos de recerca giren al voltant de la intersecció entre tecnologies digitals, ètica i política.

La Actitud Hacker
La-actitud-hacker-i6n24941167

Get in touch

info[at]circex[dot]org grazie ad alekos.net - logo: Fabio Lapiana