Con motivo del lanzamiento del libro La Actitud Hacker, traducción in castellano de Tecnologie Convivali, estaremos en Barcelona para dos encuentros los días 9 y 10 de mayo de 2024.
Table of Contents
9 de mayo 2024
7pm: Ateneu Cooperatiu La Base, C/hortes, 10
La Actitud Hacker: una apuesta por las tecnologìas conviviales.
Presentacìon del libro y conversacìon con Carlo Milani, Tomàs Ibanez y C.I.R.C.E.
10 de maig de 2024
D'11:00 a 13:30/ P-15 Aula Magna Psicologia / Facultat de Psicologia UAB
*Jornades de Filosofia
Continuar amb el problema de l’evolució tècnica
/Conversa amb Carlo Milani, Helen Torres i Vivien García/
Com pensar (amb) la tecnologia avui? Com relacionar-nos amb els éssers tècnics que ens envolten en un present en què les tecnologies digitals de masses juguen un paper cada vegada més destacat en les interaccions psicosocials i la devastació ecològica? Com declinar tecnològicament el que Donna Haraway anomena les “arts de viure amb respons-habilitat en un planeta malmès”? És possible “hackejar l’evolució tècnica” i establir relacions lliures i convivials amb les màquines? Quin paper hi juga la traducció, en tot plegat?
Les ponents abordaran aquestes preguntes i dialogaran sobre com “continuar amb el problema” de l’evolució tècnica en una conversa que hibridarà les reflexions de Donna Haraway a /Seguir con el problema/ (llibre que Helen Torres i Vivien García han traduït al castellà i al francès, respectivament) amb la pedagogia hacker del grup de recerca CIRCE, que es troba a la base de /La actitud hacker: Una apuesta por las tecnologías conviviales/, de Carlo Milani.
Carlo Milani es proposa reduir l’alienació tècnica traduint i escrivint assajos. Amb el grup de recerca CIRCE https://www.circex.org/en, imparteix cursos i tallers basats en la pedagogia hacker. A més de la seva activitat editorial, docent i investigadora, col·labora amb alekos.net https://alekos.net/it en el desenvolupament de tecnologies informàtiques apropiades. Fins 2018, ha publicat diversos assajos signats amb l’heterònim col·lectiu Ippolita, com per exemple /El lado oscuro de Google/ (Virus, 2010) o /En el acuario de Facebook/ (Enclave de Libros, 2013). Acaba de publicar el seu primer llibre ortònim: /La actitud hacker: Una apuesta por las tecnologías conviviales/ (NED Ediciones, 2024).
Helen Torres és sociòloga, traductora i educadora. S'ha especialitzat en el pensament de Donna Haraway, de qui ha traduït /Testigo_Modesto@Segundo_Milenio/./HombreHembra_conoce_Oncoratón / (UOC, 2004); /Manifiesto Chthuluceno desde Santa Cruz /(Laboratory Planet, 2016); /Seguir con el problema/ (consonni, 2019). Ha traduït la novel·la de ciència-ficció /Mujer al borde del tiempo/, de M. Piercy (consonni, 2020). Realitza intervencions i narratives sonores geolocalitzades (Serendipia, Laboral Centro de Arte y Creación Industrial, Caminho de Artropocode; A l'ombra del lledoner (en Cal Gras) 2013; Exercici de fabulació especulativa, Polítiques del sòl, 2019-2020). Coordina tallers de fabulació especulativa.
Vivien García és filòsof, professor a la Facultat de Medicina de la Université de Lorraine i traductor al francès de /Vivre avec le trouble/, de Donna Haraway (Éditions des mondes à faire, 2020). Ha publicat /Le sort de la philosophie. Quatre parcours de jeunes hégéliens: Bakounine, Engels, Marx, Stirner/ (Hermann, 2018) i, més recentment, /Que faire de l’intelligence artificielle? Petite histoire critique de la raison artificielle/ (Payot & Rivages, 2024). Els seus principals interessos de recerca giren al voltant de la intersecció entre tecnologies digitals, ètica i política.